Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Trasmattor och pappersmassa - del 6

Trasmattor och pappersmassa - del 1

Trasmattor och pappersmassa - del 2

Trasmattor och pappersmassa - del 3

Trasmattor och pappersmassa - del 4

Trasmattor och pappersmassa - del 5

Trasmattor och pappersmassa - del 6

Trasmattor och pappersmassa - del 7

Trasmattor och pappersmassa - del 8

Trasmattor och pappersmassa - del 9

Trasmattor och pappersmassa - del 10

<<<>>>

Arbete i historisk tid

Kvinnor i arbete

Reportage

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Trasmattor och pappersmassa - del 6

Här fortsätter serien om "trasmattor och pappersmassa", del 6. Det är Curt Carlsson som återkommit med intressanta bilder och information från Norrsundet/Hamrångefjärden norr om Gävle.

Den kryptiska titelns gemensamma nämnare är - bruksort med massa/pappersindustri och hushåll med vävstolar. Dessa faktorer sammanbinder Norrsundet med Hörnefors. En kortfattad historisk resumé;

Då pappersmassa (träfibrer) ersatte textillump i papperstillverkningen, förlorade utslitna kläder sitt "värde" som lump. Genom att klippa kläderna till remsor vävdes istället mattor. Med tiden uppstod istället ett motriktat nyttjande att uttjänt filterduk från pappersindustrins maskiner, som repades upp till garn att dryga ut och förstärka trasmattorna med. Ett dubbelriktat cirkulärt fenomen av återbruk och hållbarhet, skulle man kunna kalla det med ett trendigt ord.

Läs tidigare artiklar på temat, Trasmattor och pappersmassa - del 1, del 2, del 3, del 4, och del 5. Det borde finnas mängder av historisk dokumentation om trasmattor på nätet, men wikipedia är fåordig på den punkten. Becken-Webben får göra ett fortsatt bidrag till historieskrivningen om trasmattor, med stöd av Curt Carlsson och kollegor i Gästrikland. Vi väljer lite text ur ett mail som Curt skickade till Redaktionen 2021-02-01.

Hej!
I tisdags var vi uppe på Hagsta Vävstuga och tittade på vad en av vävarna (hon är också medlem i RUDAN - se artikel 1) hade vävt. Där hängde en nyvävd "filtmatta" i rosengång. Komponerat av oblekt filtvarp och nyklippta vita trasor av lakan. 1½ meter lång (Bild 1). Det fanns nämligen några nystan kvar av gammal repning från förr (Bild 2). Hon hade också upptäckt att varptrådarna ofta inte var mycket längre än 4-5 meter och hade sytts ihop (Bild 3). Noga och tålamodsprövande kan man tänka.

Samma dag fick vi tips om en dam som bor bara någon kilometer utanför Norrsundet som kom från en by 3 mil väst om Husum. Denna dam hördes ha både minnen och mattor av denna typ av vävning. Jag tog kontakt och det var hennes mor och en annan äldre släkting som vävt när det begav sig. Hon tyckte det var kul att dessa mattor hade fått intresse och skulle ringa sina 7 syskon och höra vad de hade och om de kunde skicka foton.

Uppe vid vävstugan berättade väverskan Kerstin Rundlöf att hennes man och en bekant till familjen använde filtarna till sprängmattor. En ny användning i "samlingen". Perfekt användning tycker jag. Om man tänker på att det fanns många fabriker förr och man bytte filtar flera gånger om året så fanns det ju gott om utslitna massafiltar. Förra tisdagen var en bra matt-dag!

Hälsningar och skön vinter! /Curt

Matta av viragarn

Bild 1. Detta torde vara den matta som Curt nämner i sin text. Den är dessutom signerad 2021 KR (Kerstin Rundlöf), prydligt i nedre vänstra hörnet. En praktfull matta.

 

Vira-garn

Bild 2. Nystan av "filtergarn" från Norrsundet. Nystanet är identiskt med de som hittas i Hörneå/Hörnefors, se artikel nr 4.

Skarvat viragarn

Bild 3. Norrsundets nystan, där man ser hur garnet skarvats med sytråd. Även detta är identiskt med motsvarande nystan från Hörneå/Hörnefors, se artikel nr 4.

I samma mail från Curt Carlsson om trasmattor, fortsatte Curt med att kommentera Becken-Webbens artiklar. En intressant bild som Curt förmedlar. Vi publicerar det på denna sida och länkar till de artiklar som berörs:

Kollade in på hemsidan. Gillar "Utpost Coronaland". Det finns något lockande med gamla förfallna hus. När man var ute på fältarbete för Rikets Allmänna Kartverk så träffade man på många exempel. Det märkligaste på sitt vis var nog ett som var bebott - i ena hörnet av huset - med fönster, rödmålat och med vita knutar och säkert helt beboligt. I andra ändan av huset diagonalt motstående knut var väggarna råa, timrade och kanske drevade. Panelbrädor som fanns på två av väggarna var inte avsågade i ändarna utan stack ut allt efter längd. Ett antal tiotal år hade nog huset sett ut så. På den tiden hade man ju inte kameran på sig...tråkigt nog. Tror det var i Västerbotten.

Vi tackar Curt för dessa ord och kultur. Det bör förtydligas att Västerbotten är känt för mycket och vackert - inte bara förfallna hus.

Gunnar Engström, 2021-02-06

Kontaktuppgifter exponeras enligt medgivande - för läsare som har information om trasmattor med inslag av återvunnet garn från massaindustrin och önskar kontakt: Curt Carlsson, curt.carlsson@hotmail.com, 070-6183232

Besökare

 

Hörneå bys hemsida www.becken.se